Τρίτη, 22 Ιανουαρίου 2013

Αμυγδαλόπιτα με σιρόπι σοκολάτας



Παλιά παραμύθια σε καινούριες περιπέτειες

Σήμερα ξυπνήσαμε νωρίς.
Δεν ήπιαμε το γάλα μας. Πλυθήκαμε με νερό παγωμένο.
Δε δουλεύει ο θερμοσίφωνας χωρίς πετρέλαιο.
Στο σχολείο βεβαίως πήγαμε.
Με τα πόδια, λόγω απεργίας.
Κουραστήκαμε λιγάκι...
Τριάμιση χιλιόμετρα είναι κάμποσος δρόμος...
Μετά κάτι έγινε που δεν καταλάβαμε καλά
και ένας από μας λιποθύμησε!
Τον έτρεξαν στα νοσοκομεία, αλλά όπως αποδείχτηκε,
ο πατέρας του δεν είχε ασφάλεια γιατί δούλευε παράνομα
και δεν του έκαναν και σπουδαία πράγματα.
Του σύστησαν να τρώει καλύτερα... Πλούσιο πρωινό
και άλλα τέτοια όμορφα σκηνικά από παλιά παραμύθια.
Ενας δυο από την τάξη ρωτήσανε και τι είναι πρωινό...
Δε διαβάζουν φαίνεται παραμύθια τα βράδια...
Ήρθε μια καλή κυρία να φέρει δωρεά στο σχολείο.
'Εμαθε λέει το περιστατικό κι είπε να θυσιάσει
τα απογευματινά μπισκότα του Λούλη
για τα πεινασμένα παιδάκια.
Τώρα τρώμε δεκατιανό σκυλομπισκότα.
Δεν παραπονέθηκε κανείς για κοιλόπονο.
Ούτε για κάτι άλλο, πιο σοβαρό.
Κάναμε μάθημα κάτι περί κοινωνικής δικαιοσύνης.
Δεν ήταν πολύ κατανοητό.
Θα φταίνε ίσως οι καιροί.





Τι μας χρειάζεται (12 μερίδες):

  • 1 φλυτζάνι ζάχαρη
  • 1 και 1/2 φλυτζάνι φρυγανιά
  • 2 και 1/2 φλυτζάνια αμυγδαλόψιχα 
  • 6 αυγά
  • 1 κουταλάκι κανέλα
  • 1 φλυτζανάκι του καφέ κονιάκ
  • 2 κουταλάκια μπέικιν
Για το σιρόπι
  • 150 γραμμάρια ζάχαρη
  • 150 ml νερό
  • 50 ml γάλα
  • 100 γραμμάρια σοκολάτα υγείας

Χτυπάμε καλά τους κρόκους με τη ζάχαρη, προσθέτουμε το κονιάκ, την κανέλα και τα αμύγδαλα ψιλοκομμένα στο μούλτι σε μέγεθος τραχανά. Τελευταία προσθέτουμε τη φρυγανιά (όπου έχουμε βάλει και το μπέικιν) εναλλάξ με τα ασπράδια χτυπημένα μαρέγκα σφικτή.
Ψήνουμε σε βουτυρωμένο ταψί για 35 λεπτά περίπου.
Εντωμεταξύ ετοιμάζουμε το σιρόπι.
Σε κατσαρόλα με χοντρό πάτο βάζουμε τη ζάχαρη με το νερό να πάρουν βράση και έπειτα χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να σιγοβράζουν. Λιώνουμε τη σοκολάτα στο γάλα και προσθέτουμε στο σιρόπι, αφήνουμε στη φωτιά ώσπου να δέσει καλά το σιρόπι μας.
Περιχύνουμε το γλυκό μας ζεστό και αφήνουμε να κρυώσει εντελώς η αμυγδαλόπιτα πριν το σερβίρισμα.






'Εμπνευση από το παρακάτω εικονίδιο στο φέισμπουκ

2 σχόλια:

  1. Υπεροχο το γλυκο και καταπληκτικη η φωτογραφιση!
    Δυστυχως, αλλα νομιζω οτι παντα τα σκυλια των πλουσιων ζουσαν καλυτερα απο τα παιδια των φτωχων... 1 στους 2 ανεργος πλεον, τι εχουν να δουνε ακομη τα ματια μας...
    Φιλια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πόσο γλυκιά είσαι! Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας! Αυτό το κέικ είναι νόστιμο ... μια αγκαλιά και ένα μεγάλο φιλί! <3 :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή