Παρασκευή, 22 Φεβρουαρίου 2013

Μπιφτέκι κλασικό σε τραγανή κρούστα

Κάπου το είδα και μ'άρεσε η ιδέα...
Έπειτα το έφτιαξα και η ιδέα άρεσε και σε άλλους...
Μιας και έξω αγρίεψε ο καιρός, δυνάμωσε το κρύο και ξεφαντώνουν στο χορό οι χιονονιφάδες,
ας προσκολληθούμε μια στάλα στα χειμωνιάτικα άλλοθι.
Tι είναι πια λίγες ακόμη θερμιδούλες;
Άμα σταματήσει με το καλό η θύελλα ... κι από Δευτέρα...
αρχίζουμε δίαιτα!


Τι μας χρειάζεται (για 4 άτομα):
  • μισό κιλό μοσχαρίσιος κιμάς
  • ένα κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2 φέτες μπαγιάτικο ψωμί μουσκεμένο και στιμμένο
  • ένα αυγό
  • δυο κουταλιές γάλα
  • δυο κουταλιές πάστα ντομάτας
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • ένα ματσάκι μαιντανό
Για το "ντύσιμο"
  • ένα φύλλο σφολιάτας 
  • 4 κουταλάκια μουστάρδα
  • 4 κουταλάκια κέτσαπ
  • λίγο σουσάμι
Ζυμώνουμε τον κιμά με τα υπόλοιπα υλικά και τον αφήνουμε στο ψυγείο για μια ώρα να απορροφήσει το άρωμα από τα μυρωδικά.
Πλάθουμε έπειτα 4 μεγάλα μπιφτέκια.
Ανοίγουμε το φύλλο τη σφολιάτα αρκετά λεπτό και το κόβουμε στα τέσσερα. Βάζουμε στο κέντρο του κάθε φύλλου ένα κουταλάκι μουστάρδα και ένα κουταλάκι κέτσαπ, τοποθετούμε απάνω το μπιφτέκι και κλείνουμε σε πακετάκι. 
Λαδώνουμε μια στάλα την κορφή και πασπαλίζουμε με λίγο σουσαμάκι. Ψήνουμε σε μέτριο φούρνο ως να ροδίσει η κρούστα, το μπιφτέκι στο εσωτερικό παραμένει ζουμερό και πεντανόστιμο! 




Σερβίρουμε με φρέσκια σαλάτα εποχής.




Τετάρτη, 20 Φεβρουαρίου 2013

Τραχανόπιτα με φέτα και μέντα

Υπήρχε μια φορά κι έναν καιρό μια ιδιαίτερη και ασυνήθιστη νοστιμιά, ο τραχανάς, φτιαγμένος με μεράκι αλλά και αυστηρό εθιμοτυπικό σε όλα τα νοικοκυριά της ελληνικής υπαίθρου. Μέσα στην κάψα του κατακαλόκαιρου, στο τέλος της συγκομιδής, μικρά κορίτσια και κυράδες πάντρευαν το ξανθό σιτάρι, το ευλογημένο από τον ήλιο ,με γάλα αγνό πρόβειο και αυγά ολόφρεσκα από το κοτέτσι, έφτιαχναν μοσχομυριστό τραχανά, τον άπλωναν σε ξύλινες τάβλες και κρατούσαν βάρδιες μερόνυχτα ολόκληρα να τον αερίζουν, να τον χαϊδολογάνε, να διώχνουν από σιμά του το μίασμα των εντόμων, ως να στεγνώσει καλά το ταπεινό χωριάτικο ζυμαρικό, να το δέσουν σε βαρύ λινό ταγάρι και να τ'ανεβάσουν ψηλά στο σταύρωμα, να κρατήσει όλο το χειμώνα, συμπλήρωμα απαραίτητο της  χωριάτικης κουζίνας.
Έπειτα ήρθαν μόδες και τάσεις καινούριες, χρόνια ανέμελα και βιαστικά, βιαστικά τραπεζώματα και τεχνητές γεύσεις, δεμένες σε διαφημίσεις απατηλές και τεχνικόλορ. Κι ο τραχανάς, ο θρεπτικός και υγειινός ξεχάστηκε, εγκαταλήφθηκε η παράδοσή του, διαγράφτηκε από τα μοντέρνα μενού και τα περιοδικά μαγειρικής.
Αλλά ευτυχώς οι μόδες είναι περαστικές όπως οι ιώσεις κι ήρθε ξανά ο καιρός που οι λησμονημένες παραδόσεις ξαναβγαίνουν στο φως, βιώνουν καινούρια δόξα οι απλές γεύσεις, ξαναγυρίζουν στο ντουλάπι μας δειλά δειλά, καθώς παλιά δεν έλειπαν απ'το ντουλάπι των παπούδων μας που δόξαζαν με απέραντη ευγνωμοσύνη τη γη τους και τα προϊόντα  της.
Κι έτσι νά'μαστε στην κουζίνα μας με μια πεντανόστιμη τραχανόπιτη, αλμυρή με μπόλικη φέτα και αρωματική μέντα!



Tι μας χρειάζεται:

  • 1 φλυτζάνι τσαγιού τραχανά
  • 2 φλυτζάνια γάλα
  • 300 γραμμάρια φέτα
  • 3 αυγά
  • 2 κουταλιές λάδι
  • πιπέρι
  • μέντα φρέσκια ένα ματσάκι
Για το φύλλο:
  • 400 γραμμάρια αλεύρι
  • 30 ml ελαιόλαδο
  • 250 ml  νερό
  • λίγο αλάτι
  • 1 κουταλάκι ξύδι
Ετοιμάζουμε τη ζύμη για το φύλλο ζυμώνοντας καλά όλα τα υλικά και τη αφήνουμε να ξεκουραστεί περίπου μια ώρα. Ζεσταίνουμε το γάλα, προσθέοτυμε τον τραχανά και τον αφήνουμε να φουσκώσει (κι αυτόν περίπου μια ώρα).
Χωρίζουμε τη ζύμη σε 4 κομμάτια και ανοίγουμε με τον πλάστη 4 φύλλα λεπτά. Τα φήνουμε να στεγνώσουν και τα απλώνουμε λίγο σουρωτά στο ταψί μας λαδώνοντάς τα ελαφρά.
Ετοιμάζουμε τη γέμιση προσθέτοντας στο φουσκωμένο τραχανά τη φέτα θρυμματισμένη, τα αυγά χτυπημένα, το λάδι, το πιπέρι και τη μέντα. Δοκιμάζουμε κι αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο αλάτι. Στρώνουμε τη γέμιση πάνω στα φύλλα και ψήνουμε στους 180 βαθμούς για μια ώρα περίπου.
Αν θέλετε, μπορείτε να βάλετε δυο φύλλα κάτω από τη γέμιση και δυό φύλλα από πάνω. Εγώ την προτίμησα ανοιχτή γιατί μου αρέσει η κρούστα που σχηματίζεται πάνω στη γέμιση...

Πέμπτη, 14 Φεβρουαρίου 2013

Γλυκά φιλιά σοκολατένια... για ερωτευμένους






Τι μας χρειάζεται (για δυο ερωτευμένους ... πολύ λιχουδιάρηδες!):

  • 150 γραμμάρια μασκαρπόνε
  • 2 κουταλιές ζάχαρη άχνη
  • 200 μαύρη σοκολάτα
  • κακάο αζαχάρωτο για το περιτύλιγμα

Χτυπάμε σε κρέμα το τυρί μασκαρπόνε με τη ζάχαρη άχνη, προσθέτουμε τη σοκολάτα λιωμένη σε μπαιν μαρί και ανακατεύουμε καλά να ενωθούν. Αφήνουμε το μίγμα να ξεκουραστεί στο ψυγείο για μισή ωρίτσα.
Ξαναπιάνουμε έπειτα το μίγμα μας και με δυο κουταλάκια φτιάχνουμε πολλά μικρά μπαλάκια σε μέγεθος μεγάλου φουντουκιού. Τα βουτάμε στο κακάο, τα τοποθετούμε σε όμορφα χαρτάκια και τα διατηρούμε στο ψυγείο μέχρι να τα σερβίρουμε!




Ενα μεγάλο ευχαριστώ την Claudia για τη συνταγή και χρόνια πολλά σε όλους τους ερωτευμένους!!!