Τετάρτη, 31 Οκτωβρίου 2012

Ξεχωριστή ψαρόσουπα από την Καραϊβική

Από το μακρινό νησί Σαν Αντρές της Καραϊβικής μια συνταγή για μια ιδιαίτερη ψαρόσουπα που οι ντόπιοι τη λένε ροντόν. Για την προέλευση του ονόματος ροντόν  υπάρχουν διάφορες εκδοχές, βασισμένες σε θρύλους ή σε λογοπαίγνια, η πιο γνωστή εκδοχή αναφέρει πως το όνομα προέρχεται από την αγγλική έκφραση "run down" που σε ελεύθερη μετάφραση πάει να πει "τρέξε σπίτι σου". Λένε πως έτσι φώναζαν οι νησιώτισσες του Σαν Αντρές στους άντρες τους όταν το φαγητό ήταν έτοιμο!
Οι σημερινοί κάτοικοι του νησιού περιγράφουν με καμάρι την ψαρόσουπά τους και συμβουλεύουν "να τη γεύεστε όχι περισσότερες από δυο φορές το χρόνο", μιας και χρειάζονται τουλάχιστον 6 μήνες για να συνέρθετε από το φαγοπότι! Είναι αλήθεια ότι οι θερμίδες ανά μερίδα είναι αρκετές...




Τι μας χρειάζεται (για 6 άτομα περίπου):
  • γάλα από 4-5 ινδικές καρύδες (υπάρχει σε συσκευασία έτοιμη στα μεγαλύτερα σούπερ μάρκετ)
  • 4 μεγάλα κοκκινόψαρα για σούπα (φαγκρί στην παραδοσιακή συνταγή)
  • 500 γραμμάρια χοιρινή ουρά
  • 250 γραμμάρια σαλιγκάρια θαλασσινά (ψύχα)
  • προαιρετικά 250 γραμμάρια καβουρόψυχα
  •  250 γραμμάρια ρίζα γιούκας καθαρισμένη και κομμένη κομματάκια
  • 300 γραμμάρια πατάτες καθαρισμένες και κομμένες κομματακια
  • 250 γραμμάρια κολοκύθα σε κομματάκια
  • ενα μεγάλο κρεμμυδι σε φετάκια
  • 4-5 γουλιές σκόρδο
  • 4 πράσινες μπανάνες σε κομματάκια
  • μαύρο πιπέρι
  • αλάτι
  • μια ρίζα τζίντζερ τριμμένη
  • ρίγανη
  • βασιλικό
  • 100 γραμμάρια αλεύρι
  • λεμόνια
  • ξύδι
  • ξηρή μαγιά

Καθαρίζουμε τα ψάρια, τα αλατοπιπερώνουμε και τα περιχύνουμε με λεμόνι. Βάζουμε να βράσει τη χοιρινή ουρά σε κατσαρόλα με νερό, αλατοπίπερο και λίγο ξύδι για περίπου μια ώρα (ή 15 λεπτά σε χύτρα ταχύτητας). Καθαρίζουμε τα σαλιγκάρια να φύγει η άμμος, τα βγάζουμε από το κέλυφος και τα ζεματάμε σε ξυδόνερο. Με το αλεύρι, ελάχιστη μαγιά, λίγο αλατάκι και μια στάλα γάλα καρύδας φτιάχνουμε μια σφικτή ζύμη, από την οποία θα βγάλουμε πολλά μικρά πιτάκια (περίπου όσο ένα νόμισμα των δύο ευρώ). 
Παίρνουμε έπειτα μια μεγάλη και βαθειά κατσαρόλα και στρώνουμε τα υλικά με συγκεκριμένη σειρά
  1. πρώτα βάζουμε το γάλα καρύδας, τα κρεμμύδια και τα σκόρδα και αφήνουμε να βράσουν σε δυνατή φωτιά για 3-4 λεπτά.
  2. χαμηλώνουμε έπειτα τη φωτιά, βάζουμε τη γιούκα, την κολοκύθα, τις πατάτες και τις μπανάνες και αφήνουμε να σιγοβράσουν για 15 λεπτά
  3. τώρα μπορούμε να προσθέσουμε τα ψάρια, τη χοιρινή ουρά προβρασμένη, τα σαλιγκάρια και την καβουρόψυχα, αν έχουμε. Αφήνουμε να βράσουν για 20 λεπτά περίπου.
  4. έπειτα ρίχνουμε τα μυρωδικά (τζίντζερ, ρίγανη, βασιλικό και πιπέρι), ελέγχουμε το αλάτι και αφήνουμε να βράσουν άλλα 10 λεπτά
  5. τελευταία ρίχνουμε τα πιτάκια να βράσουν άλλα 5 λεπτά
Η σούπα μας είναι έτοιμη! 
Συμβουλή: να κρατήσετε από την αρχή λίγο γάλα καρύδας παραπάνω, ώστε να το προσθέσετε σε περίπτωση που σας πήξει πολύ η σούπα.
Σερβίρετε σε βαθειά πιάτα, με προσοχή να μοιράσετε σε κάθε πιάτο λίγο από όλα τα υλικά!


3 σχόλια:

  1. Una ricetta veramente succulenta e gustosa..Mi piacerebbe provare a prepararla anche se alcuni ingredienti, almeno dove abito, non sono facilmente reperibili..
    Vorrei unirmi ai tuoi lettori ma non vedo la modalità per poterlo fare.. Non perdiamoci di vista!!
    Un abbraccio

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ciao cara, scusami ma questo blog è ancora in costruzione... Ora comunque ho messo la finestrina per gli amici! Grazie per i tuoi commenti. Ma sai leggere in greco?!?!?!

      Διαγραφή
  2. Ενώ ποτέ δεν μου άρεσαν οι σούπες, τελευταίως έχω κάνει μια τεράστια στροφή κι έχω αρχίσει να τις λατρεύω! Η σούπα σου φαίνεται φανταστική! Νομίζω πρέπει να ψάξω να βρω τα υλικά και να την φτιάξω το συντομότερο! Καλή Κυριακή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή