Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2012

Κυδώνια ψητά στο φούρνο με κάρδαμο και κονιάκ

Ενα γλυκό απλό, γεύση από παλιές εποχές, όταν οι γιαγιάδες μας, νέες κοπέλες, τρατάριζαν τους επισκέπτες λιχουδιές χειροποίητες με αγνά υλικά παρμένα από τον κήπο, στο βάθος της αυλής, πέρα από το κοτέτσι και τη στάνη με τα ήμερα πρόβατα και το ανήσυχο γαιδουράκι.
Έστρωναν το τραπέζι με το καλό σερβίτσιο, τα ασημένια μαχαιροπήρουνα και τα πετσετάκια κεντημένα υπομονετικά στο χέρι κάτω από το παράθυρο, το μακρύ και βαρετό χειμώνα. Τα ψητά κυδώνια έχουν το χρώμα που έχει το ηλιοβασίλεμα, και άρωμα από μακρινά όνειρα, που δεν πραγματοποιούνται όλες τις φορές, κι ίσως γι'αυτό είναι τα πιο πολύτιμα από όλα τα όνειρα.


Τι μας χρειάζεται (για τέσσερα άτομα):
  • δύο μέτρια κυδώνια
  • 100 γραμμάρια ζάχαρη
  • 10 γραμμάρια βιτάμ
  • ένα φλυτζάνι τσαγιού νερό
  • ένα φλυτζανάκι του καφέ κονιάκ
  • 5 καρφάκια γαρύφαλο
  • 5 σπόρους κάρδαμο ολόκληρους
  • ένα ξυλάκι κανέλα
  • γιαούρτι σακούλας ή παγωτό βανίλια για το σερβίρισμα

Πλένουμε καλά τα κυδώνια να φύγει το χνούδι, τα κόβουμε στα τέσσερα και τα καθαρίζουμε από τα σπόρια και το σκληρό εσωτερικό μέρος. Βάζουμε σε ταψάκι τις φέτες και τις πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη και το νερό, τα γαρύφαλα, την κανέλα, το κονιάκ και το κάρδαμο. Συμπληρώνουμε με νιφάδες από το βιτάμ και ψήνουμε στους 180 βαθμούς για μια ώρα περίπου, σκεπασμένα με αλουμινόχαρτο.
Στην ώρα απάνω τα ξεσκεπάζουμε, τα γυρίζουμε και τα ξαναβάζουμε στο φούρνο για άλλη μισή ώρα με 40 λεπτά περίπου.
Τα κυδώνια σερβίρονται είτε χλιαρά, είτε κρύα και είναι νοστιμότατα με απλό γιαούρτι σακούλας ή, αν προτιμάτε, με παγωτό βανίλια!


Καλή σας μέρα...


...και καλό γλυκό σε όλους!


2 σχόλια:

  1. Γεια σου Ελένη! Είμαι η Χρύσα από τα Ζουζουνομαγειρέματα, ήρθα κι εγώ μία βόλτα στα μαγειρέματά σου, ωραία τα κυδώνια σου, αυτή την εποχή έχουν την τιμητική τους τα κυδώνια. Χαίρομαι που θα τα λέμε.
    Καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γεια σου Ελένη, κ εγώ σε είδα απο της Χρυσας το blog, καλή αρχή σου εύχομαι. Ειμαι η Ερη απο το Captaincook.gr.
    Καλή συνέχεια, ελπίζω να τα λέμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή