Δευτέρα 5 Νοεμβρίου 2012

Eμπανάδας από την Αργεντινή

Τη μέρα που γύριζαν οι άντρες τους με τα κοπάδια από τις ατελείωτες pampas οι γυναίκες από τις Αργεντινή ετοίμαζαν τηγανητά σφολιατάκια για να γιορτάσουν το σμίξιμο!
Οι εμπανάδας έχουν το σχήμα μισοφέγγαρου, όπως τα δικά μας τυροπιτάκια, και έχουν μεγάλη φαντασία στη γέμιση. Παραλλαγές της συνταγής βρίσκουμε σε όλες τις χώρες της Νότιας Αμερικής και σε μερικές γωνιές της Ισπανίας, αλλά η κατεξοχήν συνταγή προέρχεται από την Αργεντινή.




Τι μας χρειάζεται (για 10 εμπανάδας περίπου):

   Για τη ζύμη
  • 250 γραμμάρια αλεύρι
  • 125 ml νερό χλιαρό
  • 2 κουταλιές λάδι ελιάς
  • ένα κουταλάκι ξύδι
  • μια πρέζα αλάτι
  • μια πρέζα ζάχαρη
Για τη γέμιση
  • 250 γραμμάρια κιμά μοσχαρίσιο
  • 250 γραμμάρια κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2 αυγά βραστά σφικτά κομμένα σε φέτες
  • 12 πράσινες ελιές χωρίς τον πυρήνα ψιλοκομμένες
  • κύμινο φρεσκοτριμμένο
  • 30 γραμμάρια σταφίδα ξανθή
  • 1 κουταλάκι πιπέρι κόκκινο καυτερό
  • 2 κουταλιές λάδι
  • μαιντανό ψιλοκομμένο

Ανακατεύουμε το αλεύρι με το λάδι και το ξύδι, λιώνουμε τη ζάχαρη και το αλάτι στο χλιαρό νερό, προσθέτουμε στο αλεύρι. Ζυμώνουμε καλά με το χέρι ώσπου να γίνει η ζύμη μας λεία χωρίς σβώλους. Σκεπάζουμε και αφήνουμε σε δροσερό μέρος (όχι στο ψυγείο!) να "ξεκουραστεί" για μια ώρα.
Εντωμεταξύ ετοιμάζουμε τη γέμιση. Βάζουμε τη σταφίδα να μουλιάσει σε χλιαρό νερό, σωτάρουμε το κρεμμύδι στο ελαιόλαδο, προσθέτουμε τον κιμά και σωτάρουμε καλά,  προσθέτουμε το κύμινο, το καυτερό πιπέρι και τη σταφίδα σουρωμένη. Αλατοπιπερώνουμε. Κατεβάζουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε τις ελιές, το μαιντανό και τα αυγά σε φέτες
Χωρίζουμε τη ζύμη σε 10 μέρη, την ανοίγουμε λεπτή περίπου δύο χιλιοστά, γεμίζουμε τη κάθε εμπανάδα με τη γέμιση και κλείνουμε καλά με ένα πηρούνι. Τηγανίζουμε σε ζεστό λάδι ως να ροδίσουν και από τις δύο πλευρές.
Σερβίρουμε ζεστά!

2 σχόλια:

  1. μμμ! Τέλεια τα πιτάκια σου! Λατρεύω τις ιδιαίτερες γεύσεις! Κι αυτά πρέπει να έχουν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εχω δοκιμασει, δεν εχω φτιαξει ποτε... πολυ νοστιμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή