Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2012

Περιμένοντας τον Αη Βασίλη - Μπισκοτάκια με κανέλα και τζίντζερ

Η μικρή Μπλάνκα περιμένει με αγωνία τον Άη Βασίλη. Έχει μαύρα μαλλιά και κατάμαυρα ματάκια κι ήρθε με ένα μεγάλο αεροπλάνο από τη χώρα Όπου Δεν Έχει Ποτέ Χειμώνα στη χώρα Όπου Τα Χριστούγεννα Είναι Πολύ Φωτεινά.
Κάθε βράδυ ανάβουν τα Φώτα του Δέντρου, ξεχωρίζει το Γράμμα, το γραμμένο σε γλώσσα ξένη και τραγουδιστή, Γράμμα στον Άγιο των παιδιών και των ξωτικών. Αγαπημένε μου Άη Βασίλη... Η μικρή Μπλάνκα ζυγίζει τα νάζια και την καλοσύνη της μέρας, μετράει αποδώ, προσθέτει αποκεί κι αποφασίζει: σήμερα ήμουν πολύ καλή, λες να με είδε ο Άη Βασίλης, μαμά;
Είναι στολισμένο το Κόκκινο Ημερολόγιο, ανοίγουν ένα ένα κάθε βράδυ τα μανταλάκια, κλείνει το μάτι από ψηλά ο Άγιος, ένα μικρό πακετάκι κάθε βράδυ κρατάει αναμμένη τη μικρή φλογίτσα του ονείρου.

Τα μπισκότα βγήκαν νόστιμα από τα χέρια της μαμάς και της κόρης. Το δέντρο μας στράβωσε λίγο στην κορφή κι ένα από τ'αστέρια παρακάηκε, αλλά γι'αυτό μας αρέσει περισσότερο. Ω έλατο, ω έλατο, μ'αρέσεις, πως μ'αρέσεις...
Και του χρόνου!






Τι μας χρειάζεται (περίπου 50 μπισκοτάκια):
  • 350 γραμμάρια αλεύρι
  • 150 γραμμάρια βούτυρο
  • 150 γραμμάρια ζάχαρη
  • 150 γραμμάρια μέλι
  • 1 αυγό
  • 1 κουταλάκι σόδα
  • 2 κουταλάκια κοφτά κανέλα
  • μισό κουταλάκι γαρύφαλο σκόνη
  • 2 κουταλάκια κοφτά τζίντζερ
  • μισό κουταλάκι μοσχοκάρυδο φρεσκοτριμμένο
  • 2 κουταλιές σούπας κακάο
  • μια μύτη αλάτι

Δουλεύουμε τη ζάχαρη με το μέλι και το βούτυρο κρύο, προσθέτουμε σιγά σιγά όλα τα υλικά. Ζυμώνουμε καλά να ενωθούν, κάνουμε μια μπάλα με τη ζύμη, τη σκεπάζουμε με μεμβράνη και βάζουμε στο ψυγείο για δυό ώρες.
Μετά τις δύο ώρες ξαναπιάνουμε τη ζύμη μας, την απλώνουμε σε φύλλο πάχους 4 χιλιοστών και κόβουμε με φορμάκια στο σχήμα που μας αρέσει. Είναι σημαντικό να χρησιμοποιούμε την ποσότητα της ζύμης που μας χρειάζεται για το κάθε ταψάκι, αφήνοντας την υπόλοιπη στο ψυγείο μέχρι να έρθει η σειρά της.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς, για 8 λεπτά περίπου. 




Το γλάσο είναι το ίδιο της προηγούμενης συνταγής:
  • 1 ασπράδι
  • 150 γραμμάρια ζάχαρη άχνη
Χτυπάμε πρώτα το ασπράδι σε σφικτή μαρέγκα κι έπειτα ενσωματώνουμε την άχνη. Το γλάσο μας πρέπει να είναι ολόλευκο και σφικτό, αν χρειαστεί  προσθέτουμε λίγο περισσότερη άχνη.








1 σχόλιο:

  1. Όμορφο κείμενο, όμορφο και πρωτότυπο μπισκοτόδεντρο.
    Και του χρόνου Ελένη να είστε καλά να ξαναφτιάξετε αστεράτο, μπισκοτένιο δεντράκι!

    Σε φιλώ
    Z.

    ΑπάντησηΔιαγραφή