Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου 2012

Αχλάδια και σοκολάτα με τραγανά ψίχουλα και κανέλα

Έρχεται νωρίς η ώρα των παραμυθιών το Δεκέμβρη,  ανάβουν σιγά σιγά τα παραθυράκια της απέναντι πολυκατοικίας, πέντε μετά μεσημβρίας σκοτάδι πίσσα, αχνοφέγγει κανά πρώιμο αστεράκι, κοιτάζω ν'ανέβω προσεκτικά τα σκαλιά στο θεοσκόταδο μην κουτρουβαλήσω και γελούν μαζί μου τα ξωτικά κι οι νεράιδες. Ανάβω αμέσως το δέντρο, έτσι μ'αρέσει καλύτερα να μαγειρεύω στο μισοσκόταδο, με  τα πολύχρωμα φωτάκια και τις γυάλινες μπάλες, την αράχνη και την ασημένια βροχή, τα υφασμάτινα στολίδια και τη φωλιά με τους κοκκινολαίμηδες στην κορφή, κάτω από το μεγάλο αστέρι...
Τι να σας τρατάρω απόψε; Δυναμώνει η παγωνιά και η θλίψη τη νύχτα, κάτι ζεστό και τραγανό μαζί, μια κουταλιά γλύκα από αχλάδι και σοκολάτα, να σας κανακέψω, να πάρετε μια βαθειά ανάσα κανέλα και βούτυρο, να σταθεί λιγάκι στο δόντι η σταφίδα κι απαλά να παραδοθείτε στα πιό μαγικά όνειρα...





Τι μας χρειάζεται (για 8 μερίδες):

  • 5 μεγάλα αχλάδια
  • ένα λεμόνι ακέρωτο
  • 200 γραμμάρια σοκολάτα υγείας από το ψυγείο
  • 50 γραμμάρια σταφίδες
  • ενα κουταλάκι του γλυκού κανέλα
  • 100 γραμμάρια ζάχαρη
  • 100 γραμμάρια αλεύρι
  • 60 γραμμάρια βούτυρο από το ψυγείο

Πρώτα ετοιμάζουμε το ξύσμα του λεμονιού κι έπειτα το χυμό του. Καθαρίζουμε τα αχλάδια και τα κόβουμε σε μικρά κυβάκια, τα βρέχουμε με το λεμονοχυμό για να μη μαυρίσουν και τα τοποθετούμε σε ένα μεγάλο πυρέξ (τα αχλάδια πρέπει να το σκεπάζουν ως τη μέση).
Βρέχουμε τις σταφίδες να μαλακώσουν  με χλιαρό νερό ή και με λίγο κονιάκ. Ψιλοκόβουμε τη σοκολάτα με ένα μεγάλο μαχαίρι στο μάρμαρο της κουζίνας. Προσθέτουμε τη σοκολάτα, τις σταφίδες και την κανέλα στα αχλάδια και ανακατεύουμε καλά.
Σε ένα γυάλινο μπωλ ζυμώνουμε γρήγορα με τα δάχτυλα το βούτυρο (κρύο από το ψυγείο) με το αλεύρι και τη ζάχαρη. Προσοχή να μην το ζυμώσουμε πολύ και ζεσταθεί το βούτυρο γιατί η ζύμη μας θα κολλάει. Με την κρύα ζύμη φτιάχνουμε χοντρά ψίχουλα και τα μοιράζουμε ομοιόμορφα πάνω στα αχλάδια ως να καλύψουν όλη την επιφάνεια.
Ψήνουμε σε ζεστό φούρνο, στους 180 βαθμούς για 25 λεπτά περίπου, ώσπου να σχηματιστεί ροδοκόκκινη κρούστα. Αφήνουμε να κρυώσει πολύ καλά πριν σερβίρουμε! Είναι πολύ νόστιμο κι όταν είναι ακόμα ζεστό, αλλά αν το αφήσετε για την επόμενη μέρα κόβεται πολύ καλύτερα!






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου