Τρίτη 11 Δεκεμβρίου 2012

Αλμυροί λουκουμάδες με μυζήθρα και λουκάνικο

Κατάλευκο κρουστό σεντόνι, τριζάτο στην αφή, με μαεστρία στρωμένο. Μάγισσα η κεντήστρα του, γυναίκα και τέρας, μάνα και θεά, το στολίζει και το καταριέται αντάμα. Ομορφιά ζηλευτή, ως να πονούν τα μάτια στο κοίταγμά του. Παγωνιά το αγκάλιασμά του, κρύα καρδιά και σκληρή, κλίνη θανατερή, όσο περισσότερο το αγαπάς τόσο πιό πολύ σε παγώνει. Το πρώτο χιόνι.
Απαλές νιφάδες, σιωπή και άπλετο φως. Κοφτερά γυάλινα σπαθιά κρεμασμένα από τα κεραμίδια φοβερίζουν και νουθετούν.
Λίγο η εποχή, γιορτινή και παγωμένη,  λίγο οι καιροί που μας απειλούν και μας δαχτυλοδείχνουν, μας μαζεύουν στο σπίτι, μαζεύουν και φίλους και συγγενείς και γιορτάζουμε πια οικογενειακά και ταπεινά, χωρίς πομπές και τυμπανοκρουσίες.
Ο βαθύς καναπές αγκαλιάζει τα γέλια και τ'αστεία, λάμπει το δέντρο από χαρά για την παρέα, το μεγάλο τραπέζι στο κέντρο, φορτωμένο συζητήσεις και εξομολογήσεις, απλώνει δίσκους με λιχουδιές, γεμίζει κρασί τα ποτήρια,  μείνετε εδώ μαζί μου, μας παρακαλεί και μας διατάζει, ακόμη μια μπουκιά, ακόμη μια γουλιά, βάλσαμο και βοτάνι, δέσιμο και ξόρκι, μή φύγουμε από κοντά του, ως το πρωί...
Εις υγείαν λοιπόν!
Άλλη μια γουλιά!
Άλλη μια μπουκιά!





Τι μας χρειάζεται (για 4 άτομα):

  • 250 γραμμάρια αλεύρι
  • 25 γραμμάρια μαγιά νωπή
  • μια μεγάλη πατάτα βρασμένη (200 γραμμάρια)
  • λίγο αλάτι
  • λίγη ζάχαρη
  • 100 γραμμάρια φρέσκο λουκάνικο
  • 100 γραμμάρια φρέσκια μυζήθρα
  • φύλλα φασκόμηλου
  • λάδι για τηγάνισμα

Περνάμε την πατάτα στη μηχανή του πουρέ ακόμα ζεστή. Λιώνουμε τη μαγιά σε μισό ποτήρι χλιαρό νερό, ανακατεύουμε με το αλεύρι, προσθέτουμε το αλάτι, τη ζάχαρη και την πατάτα και ζυμώνουμε να γίνει μια ζύμη ομοιόμορφη και αρκετά ζουμερή (προσθέτουμε λίγο χλιαρό νερό αν δούμε ότι σφίγγει πολύ). Αφήνουμε σε ζεστό δωμάτιο να φουσκώσει για 2 ώρες.
Μετά από δυό ώρες η ζύμη μας θα έχει διπλασιαστεί. Την κόβουμε σε μικρά μπαλάκια και τα γεμίζουμε με ένα κομματάκι λουκάνικο, λίγη μυζήθρα και ένα φυλλαράκι φασκόμηλο. Τα κλείνουμε καλά και τα τηγανίζουμε σε καυτό λάδι ως να ροδίσουν!
Βγαίνουν περίπου 20 κομμάτια. Αλάτι στο τέλος.

2 σχόλια: