Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2012

Κέικ λεμόνι με τραγανό γλάσο

Απογευματάκι, ο καφές στο φλυτζάνι ελληνικός, οι τελευταίες αχτίδες του χειμωνιάτικου ήλιου κοκκινίζουν τις άκρες από τα φύλλα της μανόλιας, μπερδεύονται μια στιγμή στα κοφτά σχέδια της κουρτίνας και κατρακυλούν χαρωπά στον τοίχο του σαλονιού μου, σαν παιδιά που παίζουν κρυφτό στο δρόμο.
Διστάζω ένα λεπτό αναμεσα στο λουκούμι και στο κέικ, τι να βάλω στο πιάτο να κάνει παρέα στο καφεδάκι, αποφασίζει η τελευταία ηλιαχτίδα που στέκεται επιδεικτικά πάνω στο ολόλευκο γλάσο, κέικ λεμόνι λαχταριστό, μπήγω το μαχαίρι στην κρούστα, τραγανή και πλούσια, το άρωμα ξεχύνεται μεθυστικό, το ίδιο κι η γεύση.
Ένα κομψό φουστανάκι που είχα βάλει στο μάτι σε μια βιτρίνα για την Πρωτοχρονιά... καλύτερα να το ξεχάσω...




Τι μας χρειάζεται:

  • 3 αυγά
  • 175 γραμμάρια ζάχαρη
  • 140 γραμμάρια αλεύρι
  • 1 λεμόνι (χυμό και ξύσμα) ακέρωτο
  • 100 ml κρέμα γάλακτος
  • 50 γραμμάρια φλούδα λεμονιού ζαχαρωμένη
  • 40 γραμμάρια βούτυρο
  • ένα κουταλάκι μπέικιν
  • μισό φλυτζανάκι του καφέ λικέρ λεμόνι
Για το γλάσο
  • ένα ασπράδι αυγού:
  • 150 γραμμάρια άχνη ζάχαρη

Χτυπάμε καλά το βούτυρο με τη ζάχαρη να ασπρίσει, προσθέτουμε τα αυγά ολόκληρα, την κρέμα γάλακτος και συνεχίζουμε το χτύπημα ώσπου να αφρατέψει πολύ το μίγμα. Αρωματίζουμε με το ξύσμα και το χυμό του λεμονιού και το λικέρ λεμόνι. Ανακατεύουμε το αλεύρι με το μπέικιν και τα προσθέτουμε σταδιακά στο μίγμα των αυγών. Τελευταία προσθέτουμε τη ζαχαρωμένη φλούδα του λεμονιού ψιλοκομμένη.
Στρώνουμε σε φουτυρωμένη φόρμα και ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 35 λεπτά.
Εντωμεταξύ ετοιμάζουμε το γλάσο: χτυπάμε το ασπράδι να γίνει σφικτή μαρέγκα και προσθέτουμε σταδιακά την άχνη συνεχίζοντας το χτύπημα. Το γλάσο μας πρέπει να γίνει κάτασπρο και παχύρρευστο, αν το ασπράδι είναι πολύ μεγάλο μπορεί να πάρει παραπάνω άχνη.
Όταν το κέικ βγεί από το φούρνο, το αφήνουμε λίγο να κρυώσει, το ξεφορμάρουμε και το περιχύνουμε με το γλάσο. Αφήνουμε να στεγνώσει καλά πριν το σερβίρισμα.

3 σχόλια:

  1. φοβερό το κέικ σου, πολύ μυρωδάτο!φιλιά από τρίκαλα και lilastaste!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολύ ωραία συνταγή!
    Καλώς σε βρήκα!Έριξα μια ματιά στο blog σου και μ αρεσε πολύ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλο ειναι και το λουκουμακι, αλλα αυτο το κεκακι ειναι εξαιρετικο!
    Πολλα φιλια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή