Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου 2012

Xριστουγεννιάτικοι μπαμπάδες με ρούμι και καραμέλα

Έρχονται Χριστούγεννα, σκέφτηκε η μικρή νεράιδα , με τι να στολίσω φέτος τη νεραιδοχώρα; Τα λουλούδια μαράθηκαν από το κρύο, τα αστεράκια θάμπωσαν από τη συννεφιά, οι πυγολαμπίδες κοιμήθηκαν, η νεραιδόσκονη δε γυαλίζει όταν είναι λυπημένη...
Κοιτούσε τον κοιμισμένο κατω από το χιόνι νεραιδόκοσμο από το παράθυρό της και αφηρημένα έψηνε καφέ. Οι καιροί δυσκόλεψαν, τα ξωτικά δε βρίσκουν πια φρούτα στο δάσος, τα νεραιδόπαιδα πεινάνε και κρυώνουν, φέτος πολλά δεν θα έχουν δωράκι κάτω από το δέντρο τους.
Τι να φτιάξω, τι να φτιάξω...
Είχε κατά νου κάτι μικρά μαγικά γλυκάκια να μαγειρέψει για όλους, από αυτά που σαν σφουγγαράκια ρουφάνε το νεραιδοσιρόπι και το γυρίζουν σε γλύκα μεθυστική σ'όποιον τα δαγκώσει χριστουγεννιάτικα.
Γυρνοδιαβαίνοντας στο σκοτεινό δάσος ένα απόγευμα βρήκε ένα θαμνάκι με μικρά κατακόκκινα φρουτάκια, τα θαύμασε πολύ και τώρα ονειρεύεται να τα στολίσει για τους φίλους...
Μανούλα μου!!! ξυπνάει ξαφνικά απ'τ'όνειρό της, ο καφές! Τον ξέχασα, έβαλα μόνο ζάχαρη στο μπρίκι μου και τίποτ'αλλο! Τι αφηρημένη που είμαι!
Βουτάει το κουτάλι στο μπρίκι και το σηκώνει ψηλά. Μια σταγόνα από καυτό χρυσάφι πέφτει στο δάχτυλό της, άουτς! Το κουταλάκι φεύγει από τα χέρια της και διαγράφει μια χρυσή αστραπή στον αέρα, το κοιτάζει ενθουσιασμένη, ξαναπιάνει το κουταλάκι και το τινάζει δυνατά, χρυσή βροχή προσγειώνεται στο τραπέζι της.
Νάτην η μαγεία που έψαχνα!!
Και με χρυσή κι ολόγλυκια καραμέλα στολίζει τη φετινή γιορτή!
Κάπως έτσι έγινε και με τους δικούς μου τους μπαμπάδες και μού'μεινε πεσκέσι και μια τεράστια φουσκάλα στο δάχτυλο!






Τι μας χρειάζεται (για 12 μπαμπάδες):

  • 120 γραμμάρια νισεστέ
  • 40 γραμμάρια αλεύρι μαλακό
  • 15 γραμμάρια μαγιά μπύρας
  • 3 αυγά
  • 15 γραμμάρια μέλι
  • 50 γραμμάρια βιτάμ
  • ελάχιστο αλάτι
Για το σιρόπι:
  • 200 γραμμάρια ζάχαρη
  • 400 ml νερό
  • ένα φλυτζανάκι ρούμι
Για την καραμέλα:
  • 100 γραμμάρια ζάχαρη
  • ελάχιστο νερό
Διαλύουμε τη μαγιά με δυό κουταλιές χλιαρό νερό, προσθέτουμε μια κουταλιά αλεύρι, ανακατεύουμε καλά. Σκεπάζουμε με πετσέτα κι αφήνουμε σε ζεστό χώρο για μισή ώρα να "ξυπνήσει"  η μαγιά. 
Μετά τη μισή ώρα ανακατεύουμε τη μαγιά με το μέλι πρώτα κι έπειτα με το αλεύρι, τα αυγά ένα ένα, το βιτάμ μαλακό και το αλάτι. Δουλεύουμε πολύ καλά να γίνει το μίγμα βελουδένιο.
Γεμίζουμε κατά το ένα τρίτο 12 φορμάκια για μάφινς με το μίγμα των μπαμπάδων, αφήνουμε να φουσκώσουν σε ζεστό χώρο ώσπου να τριπλασιαστούν σε όγκο. 
Ψήνουμε στους 170 βαθμούς για 15 λεπτά περίπου, ως να ροδίσουν ελαφρά. αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς.
Εντωμεταξύ ετοιμάζουμε το σιρόπι και το αφήνουμε να σιγοβράσει και να δέσει. Όταν είναι έτοιμο το σιρόπι βάζουμε τους μπαμπάδες έναν ένα στο καυτό σιρόπι, τους βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τους αφήνουμε να κρυώσουν.
Αν σας αρέσει μπορείτε να τους στολίσετε με καραμέλα και φρούτα του δάσους!





1 σχόλιο:

  1. Πωπω ελένη μου τι ωραία εισαγωγή και τι υπέροχοι οι μπαμπάδες σου! Καλές γιορτές!

    ΑπάντησηΔιαγραφή